Sportuurtje voor kinderen asielzoekerscentrum

Als onderdeel van het proefproject ‘Meedoen in Maastricht’ werkt Maastricht Sport samen met verschillende partijen om meer kinderen te laten sporten. Bijvoorbeeld met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en Fontys Sporthogeschool. Zo kunnen kinderen in het asielzoekerscentrum aan de François de Veijestraat kennismaken met sport en cultuur. Daardoor kunnen ze straks sneller contact maken met leeftijdsgenoten en makkelijker hun weg vinden naar het lokale cultuur- en sportaanbod. We spreken met Stan van de Water (18) een van de stagiairs van Fontys Sporthogeschool die stage loopt bij Maastricht Sport.

Sportuurtje
Stan is tweedejaarsstudent aan de opleiding Sportkunde. Samen met twee medestudenten verzorgt hij op woensdagmiddag wekelijks een sportuurtje bij het asielzoekerscentrum voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. “Ik vind het erg leuk om les te geven aan kinderen. Ze zijn altijd zo lekker enthousiast en speels. De activiteiten lijken veel op de gymlessen op school. We spelen bijvoorbeeld tikkertje en trefbal, maar ook voetbal en basketbal staan geregeld op het programma.”Uitdagingen
“De kinderen verschillen in leeftijd en dus in het niveau van hun ontwikkeling. Dit lossen we op door ze in groepjes in te delen. We zijn met z’n drieën, dus we kunnen snel inspelen op de samenstelling van de groep. Ook spreken veel kinderen nog geen Nederlands of Engels. We maken daarom veel gebruik van visuele communicatie”, vertelt Stan. “Het is leuk om te zien dat kinderen die het Nederlands redelijk onder de knie hebben, andere kinderen uit zichzelf gaan helpen. Zo ontstaat er tijdens de lessen een leuke sfeer. En zo leren de kinderen ook op sociaal gebied. Kinderen die al eerder hebben meegedaan, begrijpen alles steeds beter en komen meer los. Bij sommigen komt het competitiegevoel opeens naar boven en dan gaan ze voor de overwinning.”

Mogelijke uitbreiding
Stan verzorgt de lessen tot het einde van het schooljaar, dan loopt zijn stage af. Nieuwe stagiairs nemen het stokje dan over. “Het is een ontzettend leuk en leerzaam project. Het is zelfs zo dat er al plannen zijn voor een uitbreiding van het programma”, weet Stan te vertellen. “Maar daar wordt nog aan gewerkt.”

Wil je meer weten over Meedoen in Maastricht? Ga naar www.maastrichtsport.nl/meedoenmaastricht