Dankzij sporten weer gewoon naar de supermarkt

Beweeg Bewust Annex, is een re-integratie-programma, dat is ontstaan uit een samenwerking van Maastricht Sport, Sociale Zaken Maastricht Heuvelland en Annex. Dit programma kan worden ingezet als een re-activeringsprogramma waarin bewegen en leefstijl en arbeidsrelevante competenties centraal staan. Een van de deelnemers aan het programma is Tamara. Lees haar verhaal hieronder.

Dankzij sporten weer gewoon naar de supermarkt
De eerste keer dat Tamara (28) naar de sportgroep van Beweeg Bewust Annex ging, was dat behoorlijk ongemakkelijk. Ze heeft namelijk last van een sociale angststoornis. Maar ze ging toch. “Dat ongemakkelijke was snel voorbij. De instructeur maakte grapjes en de sfeer was gemoedelijk. Ik rende de longen uit mijn lijf, dus had geen tijd om er lang bij stil te staan.” Het sporten hielp haar de periode zonder werk door te komen.

Onder de mensen
Tamara werkte voor corona in de horeca. Met veel plezier. “Ondanks mijn sociale angst is dit werk goed te doen voor mij. Hierdoor kom ik toch onder de mens en neemt de angst niet de overhand.” Als door het virus de deuren van de horeca moeten sluiten, wordt haar contract niet verlengd. “Ze stapten over op bezorgservice, maar daar hadden ze veel minder mensen voor nodig. Zodoende zat ik de hele tijd thuis en dat was niet goed voor mijn sociale angst. Ik kreeg al hartklopping als ik even naar buiten moest voor een boodschap.”

Kiezen
Solliciteren binnen de horeca tijdens de lockdown leverde weinig op. Ze was niet de enige die op zoek was naar een baan. En ook andere sectoren, waar Tamara wel wilde werken, hadden het zwaar. “Alleen bij supermarkten waren veel vacatures, maar dat is voor mij een brug te ver. Daar zijn te veel mensen om me heen, zoiets hou ik niet lang vol.” De situatie maakte Tamara somber. “Doordat ik een uitkering kreeg, had ik een contactpersoon bij het UWV. Zo kwam ik in gesprek met een psycholoog die voorstelde om mee te doen met het sportprogramma Beweeg Bewust Annex. Toen ze dat zei dacht ik eerst ‘oh nee, dat ga ik niet doen!’. Maar het was óf het sportprogramma óf blijven solliciteren en telkens afgewezen worden.” Ze koos voor het eerste.

Sporten in de buitenlucht
“Het beviel veel beter dan ik had gedacht”, zegt Tamara opgelucht. “We waren met een klein groepje en deden allerlei cardio- en krachtoefeningen op een veld in de buitenlucht.” Daar stond ze dan, in de regen. “Het voelde goed om een keer per week iets te doen, zodat ik naar buiten moest en mensen ontmoette. De instructeur was heel vriendelijk en er hing direct een gemoedelijke sfeer. Ik ben misschien wel de meest onsportieve persoon die bestaat, maar ik vond het echt leuk. Het heeft mij tegelijkertijd geholpen bij de dagelijkse dingen, zoals naar de supermarkt gaan. Mijn sociale angst is minder geworden.” Het verhaal kent nóg een goed einde, want door de versoepelingen kreeg Tamara haar oude baan in de horeca terug. “Ik werk nu minder uren dan eerst, maar hoop dat dat er straks meer worden. Ondertussen ga ik gewoon verder met solliciteren.” En het sporten? “Dat ben ik blijven doen.”

Meer weten?
Wil je meer weten over het programma? Bekijk deze pagina of neem contact op Jard Jacobs, Combinatiefunctionaris Sport en Bewegen