De PlusPraktijk: Huisartsenpraktijk van de toekomst

De huisartsen van de regio Maastricht en Heuvelland streven samen naar het bieden van de beste zorg voor de patiënten in deze regio. Zij worden daarbij ondersteund door ZIO (Zorg In Ontwikkeling). Om deze zorg ook voor de toekomst te kunnen blijven garanderen is de vereniging Regionale Huisartsenzorg (RHZ), waarin deze artsen samen komen, per 1 juli 2018 gestart met het project PlusPraktijk.

Best practices delen

Dr. Anna R. Huizing, programmamanager Innovatie en Onderzoek bij ZIO : “Een PlusPraktijk is eigenlijk de huisartsenpraktijk van de toekomst. Een ambitieuze praktijk die, samen met andere huisartsenpraktijken, voorop wil lopen in vernieuwing en zo actief bijdraagt aan toekomstbestendige huisartsenzorg.” Het project in Maastricht-Heuvelland wordt financieel mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar VGZ namens alle andere zorgverzekeraars. ZIO coördineert het project en ondersteunt de huisartsenpraktijken bij de uitvoering van alle activiteiten. Aan het project nemen 15 huisartsenpraktijken uit de regio deel. De deelnemende praktijken werken samen in groepen van 4 à 6 huisartsenpraktijken, zodat ze juist samen aan de slag gaan en van elkaar kunnen leren. Het delen van best practices staat dan ook centraal in het project. De duur van het project is 5 jaar. Ook Maastricht Sport wordt bij de uitvoering van het project betrokken als samenwerkingspartner.

Power to the patient

PlusPraktijken werken aan verbetering van de huisartsenzorg op een aantal specifieke speerpunten: Patiënt empowerment, Doelmatiger zorg, Wijkgerichte zorg en Lean werken. Vanuit elk speerpunt zijn interventies vastgesteld waarmee de huisartsenpraktijken aan de slag gaan. Door de omslag te maken van ‘Ziekte en Zorg’ naar ‘Gezondheid en Gedrag’, kan de PlusPraktijk zijn patiënten beter begeleiden in het gehele traject van preventie tot nazorg. Huizing legt uit: “Vanuit het speerpunt Patiënt Empowerment gaan de huisartsenpraktijken in de komende 5 jaar met de interventie leefstijl aan de slag. Vanuit deze interventie gaan de huisartsenpraktijken meer aandacht besteden aan de leefstijl van patiënten. Daarnaast zal in de loop van het project een aparte functionaris, bijvoorbeeld een leefstijlcoach, binnen de praktijken worden ingezet om extra aandacht aan voeding en bewegen te besteden.”

Laagdrempelig beweegaanbod

Onder leiding van Huisarts P. Castermans (Gezondheidscentrum dr. van Kleef), zijn de deelnemende huisartsenpraktijken deze interventie nader aan het uitwerken. Maastricht Sport is als aanbieder van laagdrempelig beweegaanbod in de gemeente Maastricht één van de samenwerkingspartners van het project. “Momenteel zitten we met elkaar om tafel om de mogelijkheden en activiteiten rondom leefstijl nader te verkennen en vorm te geven. Als eerste stap gaan medewerkers van Maastricht Sport de huisartsen van de deelnemende praktijken informeren over het beweegaanbod van Maastricht Sport,” aldus Huizing.