Wereldkankerdag op 4 februari

Wereldkankerdag op 4 februari

Jaarlijks sterven meer dan 40.000 mensen aan kanker, wat het nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak van Nederland maakt. Vandaag is het Wereldkankerdag en besteden wij extra aandacht aan het belang van bewegen. Hoewel het nog steeds niet bekend is wat de precieze oorzaak van kanker is, wijst steeds meer onderzoek uit dat een ongezonde leefstijl een risicofactor kan zijn voor het krijgen van kanker. Zo kan voldoende beweging het risico op darmkanker, baarmoederhalskanker en borstkanker verminderen. Daarnaast kan voldoende bewegen bijdragen aan een gezond gewicht. Overgewicht is namelijk op roken na, de grootste risicofactor voor het krijgen van kanker.
 
Ook blijkt bewegen erg effectief voor kankerpatiënten. Zo kan het de vermoeidheid en de angst van de patiënt verminderen en kan regelmatig bewegen tijdens het ziekteproces de overlevingskansen vergroten. 
 
Wij zijn daarom erg trots op onze samenwerking met de afdeling Oncologische revalidatie van het MUMC+. Wanneer een patiënt het revalidatietraject in het ziekenhuis afrondt, kan hij/zij worden doorverwezen naar Beweeg Bewust om zo de duurzaamheid van het beweeggedrag te vergroten. Zo werken we met z’n allen aan een gezonder Maastricht!