Smile introduceert slimme chipknip

Geen traditioneel lidmaatschap meer voor bezoekers Sportpark Heugem

Met je chipknip ‘inchecken’ om deel te nemen aan een sportles, zonder dat je vastzit aan een lidmaatschap. Dat is de toekomst voor Stichting SMILE in Heugem. De multifunctionele ontmoetings- en beweegplek voor jong en oud in het sportpark aldaar, introduceerde onlangs de ‘SMILE kaart’. Een chipknip die je kunt opladen en waarmee je kunt deelnemen aan verschillende sportlessen. Zelfs een drankje in de sportkantine kun je ermee betalen. De stichting opgericht door Ralph Mak (links op foto) en Laurie Claessens (rechts op foto) wil op deze manier het traditionele lidmaatschap doorbreken en een ‘open club’ karakter creëren. Laurie en Britt Beckers (combinatiefunctionaris Sport en Bewegen bij Maastricht Sport), vertellen meer over dit nieuwe initiatief.

Open club

Stichting SMILE is onlangs gestart met een pilot. Op kleinschalige wijze wordt de SMILE kaart op dit moment al ingezet. “De eerste reacties zijn goed,” vertelt Laurie. Het idee is ontstaan omdat de stichting nog meer een ‘open club’ wil zijn. Een club waar de focus niet alleen ligt op de leden van de voetbalclub, maar waar ook oog is voor andere betrokkenen zoals ouders van leden en toeschouwers. Een plek voor iedereen. Laurie: “Dat is het nu al, maar met het introduceren van de SMILE kaart, hopen we het deelnemen aan de lessen nog laagdrempeliger te maken. Met de SMILE kaart bepaal je zelf waar, wanneer en hoe vaak je een sportles wilt volgen en die betaal je per keer. Daarnaast kun je er ook een drankje in de kantine mee betalen. Multifunctioneel dus!”

Persoonlijke kaart
De kaart is gepersonaliseerd en iedereen heeft een eigen lidnummer. Toch zit je niet vast aan een lidmaatschap. “Daarbij hebben we het systeem zo ingericht dat we meteen kunnen zien hoeveel mensen gebruikmaken van de activiteit. Dat geeft ons inzicht in welke lessen door wie worden gevolgd en hoe vaak. Zodat we nog beter kunnen inspelen op de behoeften van de deelnemers,” zo vertelt Laurie.

SMILE menukaart
Uiteindelijk wil de stichting met een soort ‘menukaart’ gaan werken, waarop je online kunt zien welke lessen er die dag zijn. Een weekje overslaan? Prima. Drie lessen achter elkaar volgen? Ook goed. Alleen een drankje doen in de kantine? Gezellig! Britt: “Vooral doen waar je zelf zin in hebt. De voetbalclub RKHSV Heugem-Randwyck vormt de basis met haar reguliere sportaanbod, Stichting SMILE zet zich in om de maatschappelijke doelen waar te maken. Voor ouders en verzorgers langs de lijn organiseren we op woensdag - tijdens de voetbaltraining van de kinderen - een bootcamp.” Meedoen? Je scant de SMILE kaart in de kantine, krijgt een bonnetje en kunt naar je les gaan. “Een effectief uurtje voor beide partijen!” voegt Britt enthousiast toe.

Uniek in Limburg
Met het introduceren van de SMILE kaart, is Stichting SMILE een van de eerste organisaties in Limburg die het traditionele lidmaatschap doorbreekt. Het uiteindelijke doel is om dit concept als een soort model te kopiëren en beschikbaar te stellen, zodat dit concept ook binnen andere verenigingen ingezet kan worden en sportcomplexen in de toekomst optimaal gebruikt worden. Maastricht Sport juicht dit initiatief van harte toe.