Sjors Sportief weer van start

Sportstimuleringsprogramma Sjors Sportief weer van start in Maastricht

Deze week heeft Maastricht Sport het sportstimuleringsprogramma Sjors Sportief voortgezet op alle basisscholen in Maastricht. In maart zorgde de coronapandemie ervoor dat de eerste kennismakingslessen – ondanks de veelbelovende start – niet door konden gaan. Deze week ontvingen meer dan 6.800 Maastrichtse basisschoolkinderen toegang tot het nieuwe uitgebreide Sjors Sportief aanbod. Vanaf vrijdag 2 oktober om 14 uur kunnen zij zich (vaak gratis) inschrijven voor bijna 50 verschillende sportkennismakingslessen bij sportclubs en -verenigingen en in Maastricht.

Maastricht is de eerste Limburgse gemeente die het sportstimuleringsprogramma van Cultuur- en Sportstimulering Nederland inzet. Middels Sjors Sportief kunnen basisschoolkinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met een grote verscheidenheid aan sporten in de stad. Middels naschoolse kennismakingslessen kunnen kinderen ontdekken welke sporten er zijn en wat ze leuk vinden, zonder dat ze meteen lid te hoeven worden van een club of vereniging. Deze formule blijkt al in ruim 100 Nederlandse gemeenten succesvol. Het concept bestaat uit het kleurrijke Sjors Sportief boekje (digitaal), lesmaterialen en een gebruiksvriendelijk digitaal inschrijfsysteem.

Gemeentelijk sportbeleid
Maastricht Sport wil kinderen en sportaanbieders met elkaar verbinden en stimuleren dat kinderen structureel gaan sporten bij een vereniging, club of andere aanbieder. Het Sjors Sportief programma biedt passende oplossingen om kinderen de sport te laten vinden die écht bij ze past. Het geeft ieder kind de kans om zich te oriënteren op diverse takken van sport en stimuleert hen om structureel aan de activiteiten deel te nemen. Uit de cijfers van Sjors Sportief blijkt dat maar liefst 20% van alle kinderen zich na de kennismakingslessen als lid inschrijft bij een vereniging of club. Via enthousiasmering en monitoring hoopt Maastricht Sport deze cijfers ook in Maastricht te kunnen bewerkstelligen.

Scholen en sportaanbieders enthousiast
Voor de zomervakantie riep Maastricht Sport verenigingen en sportaanbieders op om (weer) mee te doen aan Sjors Sportief. De reacties waren enthousiast. Maar liefst 48 verschillende aanbieders hebben zich aangemeld en bieden komend schooljaar kennismakingslessen aan. Ook scholen staan positief tegenover extra bewegingsstimulering buiten schooltijd en zorgen er samen met Maastricht Sport voor dat alle leerlingen geënthousiasmeerd worden voor het concept Sjors Sportief.

Voldoende keus
Sjors Sportief nodigt basisschoolkinderen uit om kennis te maken met diverse sporten en bewegingsvormen. Kinderen uit de gemeente Maastricht kunnen kennismaken met bijna 50 uiteenlopende sportactiviteiten. Van bekende sporten als judo, dans en atletiek tot in het oog springende sporten als onderwaterhockey, baton twirling, mountainbiken en zeemeerminzwemmen: er is voor elk kind wel iets te ontdekken!

Bekijk deze toffe video over Sjors Sportief Maastricht
 Inschrijven

Basisschoolleerlingen uit groep 1 t/m 8 kunnen zich vanaf vrijdag 2 oktober gemakkelijk inschrijven voor de verschillende kennismakingslessen via www.sjorssportief.nl of de Sjors Sportief-app (Apple) of (Android). Dit kan gedurende het hele schooljaar en voor net zoveel sporten als ze willen, gratis of tegen een kleine bijdrage.