Sportstimuleringsprogramma Sjors Sportief van start in gemeente Maastricht

Deze week heeft Maastricht Sport het sportstimuleringsprogramma Sjors Sportief geïntroduceerd op alle basisscholen in Maastricht. Meer dan 6.800 Maastrichtse basisschoolkinderen ontvingen deze week het Sjors Sportief boekje. Vanaf vrijdag 6 maart om 16.00 uur kunnen zij zich (vaak gratis) inschrijven voor meer dan 60 verschillende sportkennismakingslessen.

Maastricht is de eerste gemeente in Limburg die het sportstimuleringsprogramma van Cultuur- en Sportstimulering Nederland in gaat zetten. Maastricht Sport laat basisschoolkinderen middels Sjors Sportief op een laagdrempelige manier kennismaken met een grote verscheidenheid aan sporten in de stad. Middels naschoolse kennismakingslessen kunnen kinderen ontdekken welke sporten er zijn en wat ze leuk vinden, zonder dat ze meteen lid te hoeven worden van een club of vereniging. Sjors Sportief blijkt al in ruim 100 Nederlandse gemeenten een succesvolle formule. Het concept bestaat uit het kleurrijke Sjors Sportief boekje, lesmaterialen en een gebruiksvriendelijk digitaal inschrijfsysteem.


Gemeentelijk sportbeleid
Maastricht Sport wil kinderen en sportaanbieders met elkaar verbinden en stimuleren dat kinderen structureel gaan sporten bij een vereniging, club of andere aanbieder. Het Sjors Sportief programma biedt passende oplossingen om kinderen de sport te laten vinden die écht bij ze past. Het geeft ieder kind de kans om zich te oriënteren op diverse takken van sport en stimuleert hen om structureel aan de activiteiten deel te nemen. Uit de cijfers van Sjors Sportief blijkt dat maar liefst 20% van alle kinderen zich na de kennismakingslessen vast inschrijft bij een vereniging of club. Via enthousiasmering en monitoring hoopt Maastricht Sport deze cijfers ook in Maastricht te kunnen bewerkstelligen.


Scholen en sportaanbieders enthousiast
In november riep Maastricht Sport verenigingen en sportaanbieders op om mee te doen aan Sjors Sportief. De reacties waren enthousiast. Maar liefst 53 verschillende aanbieders hebben zich aangemeld en bieden de komende maanden kennismakingslessen aan. Ook scholen staan positief tegenover extra bewegingsstimulering buiten schooltijd en hebben er samen met Maastricht Sport voor gezorgd dat alle leerlingen deze week geënthousiasmeerd werden voor het concept met klassenpraatjes en het Sjors Sportief boekje.


Voldoende keus
Sjors Sportief nodigt basisschoolkinderen uit om kennis te maken met diverse sporten en bewegingsvormen. Kinderen uit de gemeente Maastricht kunnen kennismaken met meer dan 60 uiteenlopende sportactiviteiten. Van bekende sporten als judo, dans en atletiek tot in het oog springende sporten als onderwaterhockey, baton twirling, mountainbiken en zeemeerminzwemmen: er is voor elk kind wel iets te ontdekken!


Inschrijven
Basisschoolleerlingen uit groep 1 t/m 8 kunnen zich gemakkelijk inschrijven voor de verschillende kennismakingslessen via www.sjorssportief.nl of de Sjors Sportief-app. Dit kan gedurende de rest van het schooljaar en voor net zoveel sporten als ze willen, gratis of tegen een kleine bijdrage. In het nieuwe schooljaar zal er wederom een Sjors Sportief boekje uitkomen.

Wil je meer weten? Bekijk deze video.