Onderwijs werkveldbijeenkomst 2020

Bewegen op school is booming

Of je nu op zoek was naar inspiratie en innovatieve manieren om bewegen te integreren in het onderwijsprogramma op jouw school. Of: gewoon om te sparren en ervaringen uit te wisselen met collega’s uit het onderwijs werkveld. Het maakt niet uit, het kon allemaal tijdens de derde editie van de Maastricht Sport onderwijs werkveldbijeenkomst die plaatsvond op woensdag 12 februari in de Geusselt Sporthal. De in totaal 70 deelnemers hadden de keuze uit 8 verschillende workshops die aansluiten bij actuele ontwikkelingen en trends op dit moment.


Direct toepassen
“Voor mij is dit dé manier om ieder jaar weer even te horen welke nieuwe ontwikkelingen er zijn op het gebied van ‘bewegen op school,” aldus Ronald Oude Alink, leerkracht groep 7 van de Aloysiusschool in Maastricht. “Ik ben er nu voor de derde keer bij. Ook vandaag zijn er weer een aantal leuke activiteiten voorbijgekomen die ik kan toepassen bij ons op school. Ik heb zelf o.a. de workshop ‘Bewegend Leren 2.0’ gevolgd. Fantastisch, de ideeën die daar voorbijkomen. Zeker voor de onderbouw zie ik daar volop mogelijkheden in.”
 


Actueel programma & pitchen in de pauze
Erwin Dassen, combinatiefunctionaris Sport & Bewegen bij Maastricht Sport: “Als organisatie is het heel mooi om te zien hoe het enthousiasme voor deze bijeenkomt, en dus ook het thema bewegen op en rondom school, toeneemt. We hebben dit jaar bijna een verdubbeling van het aantal deelnemers. We zetten bij de organisatie in op het delen van kennis en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bewegen in en rondom de school. Met de verschillende workshops sluiten we aan bij actuele en urgente thema’s. Daarnaast is dit ook de gelegenheid om als onderwijsinstellingen onderling kennis en ervaringen uit te wisselen. Nieuw dit jaar waren de ‘pitches in de pauze’. Terwijl de deelnemers even een drankje nuttigden, hebben verschillende partners hun verhaal kunnen doen over nieuwe en innovatieve initiatieven zoals ‘Sjors Sportief’ en CNME over ‘Schoolplein Inrichting’.”
 


Van inspiratie tot implementatie
“Een van de tips die ik eigenlijk heb is ‘Maak een nieuwe datum voor een volgende bijeenkomst nog eerder bekend,’ zodat nog meer mensen uit het onderwijs deze tijdig vrijhouden in hun agenda. Ik denk namelijk echt dat het thema voor heel veel mensen interessant is, zo luidt de feedback van Roel Scholte, directeur Basisschool De Kring: “Het is iets waar eigenlijk elke school op dit over moment over nadenkt en mee bezig is. Of je nu nog in de concept- of implementatiefase zit of vergevorderd bent met bewegen op school: Voor iedereen valt er inspiratie te halen. Er gebeurt zoveel op dit gebied.” Joop Vinck, interim-directeur Basisschool De Regenboog, beaamt dit: “Het thema leeft enorm. ‘Bewegen, zien en zijn’ zo luidt de ambitie zoals wij die voor onze school hebben geformuleerd en die we eigenlijk willen doorvoeren tot in het meubilair.”  Joop voegt eraan toe: “Heel goed ook dat er vanmiddag aandacht was voor gezondheid en bewegen op kinderdagverblijven en dus ook gekeken wordt naar de groep kinderen van 0 tot 4 jaar.”
 


Schoolvoorbeeld
Bas van Soerland, docent Terra Nigra College: “Als je het hebt over een ‘schoolvoorbeeld’ van hoe deze werkveldbijeenkomst inspirerend kan werken, dan zijn wij dat misschien wel. Vorig jaar hebben we tijdens deze bijeenkomst een workshop gevolgd over Bewegend Leren waarbij de ‘Lü, interactieve lesmethode werd geïntroduceerd. Wij waren hier zo van onder de indruk dat we zijn gaan uitzoeken in hoeverre dit voor ons zou kunnen werken. Het resultaat: De interactieve wand van Lü wordt nu bij ons geïmplementeerd en gaat in april live! Dennis Caris, docent CIOS: “Die inspiratie is zeker top. Ook wij kunnen die weer doorvertalen naar de lessen die wij aan onze studenten geven. Voor mij persoonlijk is dit ook de plek waar ik collega’s en vakgenoten ontmoet. Er lopen hier oud-studenten rond die nu LO docent zijn en ook stagebegeleiders van huidige studenten. Een mooie dynamiek van allerlei mensen die met onderwijs en bewegen bezig zijn.”
 


De werkveldbijeenkomst Onderwijs wordt jaarlijks door Maastricht Sport georganiseerd rondom het thema bewegen op en rondom school. De bijeenkomst bestaat uit een afwisselend programma met verschillende workshops die aansluiten bij actuele ontwikkelingen en trends.  Zo kon je dit jaar kiezen uit de workshops ‘Basisschool in Beweging 2.0’, ‘De Spelles’, ‘Bewegend Leren’, ‘Schoolplein Inrichting’, ‘Pedagogisch klimaat in de gymles’, ‘Gezond KDV’ en ‘Ouderbetrokkenheid tijdens beweegactiviteiten’. Houd onze planning goed in de gaten voor de eerstvolgende bijeenkomst!De werkveldbijeenkomsten worden gemiddeld met een 8,5 beoordeeld.

Reacties van deelnemers:

  •             Goede informatievoorziening om zelf mee aan de slag te kunnen
  •             Opdoen van heel veel leuke en waardevolle ideeën
  •             Fijn dat er een breed netwerk aanwezig was om kennis
                mee te maken
  •             Gevarieerde workshops
  •             Goed doordacht en brede opzet van het programma
  •             Wellicht ook wat meer aandacht voor het VO