Gek doen en lachen tijdens het sporten: bewegen werkt!

“Begin met de eerste stap, want je kunt meer dan je denkt.” Dat is het advies van Theo Mokkink. Zelf doet hij mee aan Bewegen Werkt! En daardoor komt niet alleen hijzelf in beweging. Bewegen Werkt! is een re-activeringsprogramma van Maastricht Sport en Sociale Zaken Maastricht Heuvelland.

Gezondheid
Hij komt oorspronkelijk uit Helmond, maar verhuisde in 2007 voor het eerst naar Maastricht voor zijn studie. Na allerlei ervaringen - Berlijn, werken, rondreizen door Azië en een studie Social Work – verhuist hij tijdens de coronapandemie terug naar Helmond. “Mijn 85-jarige vader was ziek en had fulltime zorg nodig. Dat was best zwaar.” Maar dan krijgt hij zelf corona. “Het gezondheidsrisico was te groot, dus toen ben ik terug naar Maastricht verhuisd.”

Werken aan herstel
Covid krijgt hem goed te pakken en Theo heeft er lang last van. Werken lukt niet meer, maar tegelijkertijd ontdekt hij kanten van zichzelf die hij nog niet kende. Hij komt uiteindelijk bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland terecht. “Ik had in het begin een hele fijne consulente die mij de ruimte gaf om te werken aan mijn herstel.” Hij werd doorverwezen naar Bewegen Werkt! “Tijdens de intake met Jard had ik meteen een prettig gevoel. Hij wist me op mijn gemak te stellen.” Theo vertelt in het eerste gesprek over zijn achtergrond, zijn sportgeschiedenis en er worden allerlei testjes gedaan. Daarna beginnen de sportlessen.

Helend
“De lessen zijn nooit hetzelfde en er wordt altijd rekening gehouden met de groep”, vertelt Theo enthousiast. “Het was voor mij heel helend dat je tijdens het sporten ook gewoon gek mag doen, mag lachen. Het sporten gaf me structuur, vooral op de dagen dat ik niks te doen had. Ik heb volgens mij geen een keer gemist, ondanks het slechte weer soms.” Inmiddels doet Theo aan crossfit. “Via een vriend hoorde ik hierover. Dankzij Bewegen Werkt! heb ik een bepaalde basisconditie. Dat is fijn, want ik hoef niet helemaal bij nul te beginnen.”

In beweging
Ondertussen gebeurt er nog veel meer in Theo’s leven. “Ik heb ontdekt dat bewegen en meditatie mij goed doen. Dus ik heb van Sociale Zaken mogen onderzoeken of ik een eigen bedrijfje hierin kan opzetten. Dat is helaas nog niet gelukt, maar gek genoeg beweegt er nu wel van alles in mijn leven. Sporten, werk. Ik geloof echt dat het werkt als je vanuit jezelf en vanuit rust in beweging komt.”

Meer weten? Neem dan contact op met youri.janssen@maastricht.nl