COACH Sports: plezier in sport staat voorop

“Bij COACH Sports gaat het vooral om plezier in het sporten en de succeservaring”, zegt Anna Leonardi. Samen met Sem Ackermans is zij een van de combinatiefunctionarissen sport en bewegen bij Maastricht Sport. Het programma is bedoeld voor kinderen met overgewicht. “Als ze na COACH Sports doorstromen naar een sportclub is dat mooi meegenomen!”

Veilig gevoel
“We beginnen altijd met de beweegmaatjesfase”, legt Anna uit. “12 weken lang gaan studenten van Fontys Sporthogeschool een half uur individueel met het kind aan de slag. In de laatste twee weken mogen ze zelf een thema kiezen. Dat kan voetballen zijn, maar ook pijl-en-boog-schieten. Wij maken daar dan een lesprogramma voor.” Daarna sluiten de kinderen aan bij de groepsles. Sem: “Je ziet dat de kinderen zich veilig voelen in deze groep. Verschillen onderling maken niks en iedereen accepteert elkaar.”

Blijven bewegen
Na die 12 weken stopt de beweegmaatjesfase en volgt een deelnemer alleen de groepsles. Deze worden onder andere verzorgd door Anna en Sem. Ook dan mogen de kinderen hun sportvoorkeuren aangeven. Dan kan er gezocht worden naar een passende vereniging of sportclub. Zij worden benaderd om proeflessen te verzorgen. “Het einddoel is dat een kind doorstroomt”, aldus Sem, “maar het is niet erg als ze nog in de groep blijven sporten. Als ze maar blijven bewegen.”

Durven en leren
“Ik vind het mooi om te zien dat de deelnemers zich op hun gemak voelen, waardoor ze meer durven te proberen. Iets dat ze op school misschien moeilijker vinden”, vertelt Anna. “In de groepsles voelen ze zich vrijer en speelser. Er ontstaan vriendschappen en er worden onderling grapjes gemaakt.” Sem leert ook veel van de kinderen. “Sommigen hebben een rugzakje en dan is het goed als we hier een beetje rekening mee houden. Ik lees hier graag meer over om ze zo beter te ondersteunen. Ik doe zo heel veel ervaring op.”

Over COACH Sports
COACH Sports richt zich op kinderen tussen de 4-8, 8-12 jaar en jongeren tussen de 12-18 jaar met overgewicht. Dit programma is onderdeel van de leefstijlinterventie COACH en Keigezond Limburg. Kinderen komen bij COACH Sports terecht via verschillende zorgpartners, zoals de COACH-poli en Keigezond. Bij Keigezond zijn bijvoorbeeld wijkverpleegkundigen en kinderleefstijlcoaches. Ook LO+’ers die werken op basisscholen in Maastricht verwijzen door.

Meer weten? Neem dan contact op met youri.janssen@maastricht.nl