Bewegen Werkt! “Je voelt dat je een geluksstofje aanmaakt”

Door sporten je leven weer in beweging krijgen. Dat is de gedachte achter Bewegen Werkt!, een samenwerking van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland, Annex en Maastricht Sport. Hoe dat in zijn werk gaat? We gingen in gesprek met SPV’er Paul Jehoul van Mondriaan en zijn cliënt Jimmy.

Leefstijl
Jimmy is nu 38, maar rond zijn 16e kreeg hij zijn eerste psychose. Hij gebruikte in die tijd drugs en zo’n twee jaar later merkten zijn ouders dat er iets niet helemaal in de haak was. Via de huisarts kwam hij bij het fact-team van Mondriaan terecht. Paul: “Een fact-team heeft een sociaal-psychiatrische visie, wat betekent dat we in onze gesprekken verder kijken dan alleen de psychiatrie. Door goed te luisteren, leer je de méns kennen, niet de patiënt die ‘dit’ of ‘dat’ heeft.” Ook de omgeving van iemand speelt een rol bij de hulpverlening van Mondriaan. Net als de woning, de financiële situatie en de leefstijl. Op dat laatste vlak kon er bij Jimmy wel wat veranderen. “Paul zag terecht dat ik te weinig aan beweging deed. Ik had ook wat overgewicht. In het verleden ging ik wel eens een paar weken sporten, maar vervolgens deed ik weer maanden lang niks. De motivatie was vaak ver te zoeken.” 

Laagdrempelig
Totdat Jimmy kennismaakt met Bewegen Werkt! “Het voordeel van dit programma is dat het laagdrempelig is”, weet Paul. “Het is ongedwongen en vrijblijvend. Meedoen is het doel.” De eerste keer gaat hij met Jimmy mee. “Dat gaf me een vertrouwd gevoel, want ik vond het best spannend. En niemand uit de groep stelde rare vragen of had een oordeel.” Over de begeleiding zegt Jimmy: “Begeleider Jard maakt geregeld grapjes tussendoor en vraagt hoe het met me gaat als ik bijvoorbeeld de les ervoor heb verteld dat ik minder alcohol ben gaan drinken.” 

Geluksstofje
Jimmy is nu best fanatiek en doet zijn uiterste best. “Ik ben in één jaar tijd zeven kilo afgevallen”, vertelt hij trots. “Naast het sporten eet ik minder suiker en drink ik dus minder alcohol. Ik voel me een stuk fitter na het sporten. Je voelt echt dat je een geluksstofje aanmaakt.” Dat sporten ook een sociaal aspect kent, merkte Jimmy direct vanaf het begin. “Vroeger was ik best verlegen, maar hier heb ik al wat contacten gelegd met de andere sporters. Laatst ben ik zelfs gaan vissen met een van de jongens. Dat was erg gezellig.” 

Eigen motivatie
Hoe heeft Paul Jimmy zover gekregen om mee te doen aan het programma van Bewegen Werkt? “Wij werken met motiverende gespreksvoering. Ik ga niet zeggen ‘jij moet gaan sporten’. Nee, we hebben besproken wat de gevolgen van sporten voor Jimmy konden zijn. Wat zou het kunnen betekenen voor zijn gezondheid en sociale leven?” Op die manier raakte hij gemotiveerd. “Jimmy piekert wel eens en denkt dan negatief over zichzelf. Bij het sporten is hij afgeleid en krijgt hij complimenten wat bijdraagt aan zijn zelfbeeld.” Zo zijn er alleen maar winnaars. 

Wil je meer weten over het programma? Lees dan hier verder