Bewegen is goed voor lichaam én geest

Bewegen is goed voor lichaam én geest

De gemeente wil graag dat je sport en beweegt. Omdat dat goed voor je is. Maastricht Sport is het onderdeel van de gemeente dat ervoor zorgt dat jij op jouw niveau kunt bewegen. En omdat ze behoorlijk wat verschillende sport- en beweeglessen aanbieden, zit er ook altijd wel iets bij dat bij jouw interesses past. Maastricht Sport besteedt daarbij speciaal aandacht aan kwetsbare doelgroepen. Denk aan ouderen. Of mensen die door lichamelijke klachten extra begeleiding nodig hebben. Of denk aan vluchtelingen die doordat ze een andere taal spreken minder makkelijk lid worden van een sportvereniging in de buurt. Sinds kort werkt Maastricht Sport ook samen met Mondriaan, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Zuid-Limburg.

Bewegen helpt

Mondriaan zorgt voor en helpt mensen die niet lekker in hun vel zitten. Voor deze mensen is de stap naar een sportvereniging in de buurt of fitnessclub soms te groot. Terwijl bewegen juist helpt als je niet lekker in je vel zit. Dat blijkt uit onderzoek. Daarom is er binnen Mondriaan steeds meer aandacht voor je leefstijl: voor hoe je beweegt, wat je eet en hoe je slaapt. Bewegen is trouwens iets wat je van nature doet als je veel stress of spanning ervaart. De onrust in je lichaam zoekt een uitweg. Het helpt dan om letterlijk in beweging te komen. Dat kan in je eentje of in een groep, als het maar regelmatig is. Dus bijvoorbeeld 3 keer per week 45 minuten wandelen.

Redenen om te bewegen

Maastricht Sport bracht voor Mondriaan de redenen in kaart waarom cliënten van Mondriaan zouden willen sporten en ook waarom ze het niet doen. De gezondheid verbeteren, afvallen en andere mensen ontmoeten zijn redenen om te bewegen. Het motiveert dan als je kunt sporten in een vertrouwde omgeving, dichtbij huis en met leuke mensen. Niet genoeg geld, te weinig energie, het feit dat je alleen moet gaan en de onzekerheid of je een groep wel kunt bijhouden, zijn redenen om niet te sporten.

Samenwerken

In de gesprekken tussen Mondriaan en Maastricht Sport ontstond al snel het idee om samen te werken. Want een goed begin maken op een nieuwe sportplek is belangrijk om daarna ook te blijven sporten. Een laagdrempelige sportmogelijkheid buiten Mondriaan voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn, werd een doel van de samenwerking. Naast het verbeteren van de gezondheid.

2 opties

Die mogelijkheid is er dus nu bij Maastricht Sport. Er zijn 2 opties. Cliënten van Mondriaan kunnen sporten via het Beweeg Bewust-programma van Maastricht Sport of sporten via het gewone sportaanbod van Maastricht Sport. Hun zelfstandigheid, interesse, conditie en hoe ze in hun vel zitten, bepalen welke optie het beste past. Het Beweeg Bewust-programma is een op maat gemaakt sport- en beweegprogramma waar deelnemers op hun niveau les krijgen in kleine groepen. Het doel is altijd iemands gezondheid te verbeteren. Tijdens de lessen is ook aandacht voor sociale contacten en plezier in het sporten. Soms is het best spannend om ergens voor het eerst naartoe te gaan, vooral als je er niemand kent. Daarom kan in het begin iemand van Mondriaan ook met een cliënt meekomen.

Meer informatie

Wil je meer weten over het Beweeg Bewust-programma of over het sportaanbod van Maastricht Sport? Kijk dan op www.maastrichtsport.nl. Meer informatie over hoe Mondriaan je kan helpen als je niet goed in je vel zit, vind je via www.mondriaan.eu.  

Aan dit artikel werkten mee:

  • Pieter Moors, teamcoach Dagbesteding bij Mondriaan
  • Mariska Bleijenberg, GGZ-agoog/IPS Trajectbegeleider bij Mondriaan
  • Maarten Bak, psychiater bij Mondriaan
  • Jard Jacobs, combinatiefunctionaris Sport en Bewegen bij Maastricht Sport