6x Voordelen van bewegend leren

6x Voordelen van bewegend leren

Bewegen leren wordt steeds populairder, ook op de 17 Basisschool in Beweging (BIB) scholen in Maastricht. Niemand kijkt meer gek op als een klas op het schoolplein al huppelend rekensommen maakt. Of wanneer kinderen staan tijdens de lessen. De wetenschap is het er namelijk over eens: voldoende bewegen heeft positieve gevolgen voor de ontwikkeling van onze hersenen en is dus onmisbaar in het onderwijs. Het mag duidelijk zijn dat we dit vanuit Maastricht Sport alleen maar toejuichen. We zetten de voordelen van Bewegend Leren graag nog een keer voor je op een rij.

#1 Bewegen is gezond
De eerste is simpel en iets dat we allemaal vast al wisten: bewegen is gezond! Maar toch, bewegen is gewoon erg goed voor kinderen en eigenlijk voor iedereen. Door te bewegen voorkom je overgewicht en blijf je zowel fysiek als mentaal gezond.
 

#2 Betere concentratie
Door bewegen en leren af te wisselen, of zelfs te combineren, kunnen kinderen zich beter concentreren. Al dribbelend met een basketbal een rekensom maken, klinkt daardoor zo gek nog niet.
 

#3 Betere schoolprestaties
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat meer bewegen leidt tot betere schoolprestaties. Kinderen die regelmatig bewegen, kunnen namelijk makkelijker informatie filteren en dat zorgt er weer voor dat de juiste informatie blijft hangen. Binnen ons ‘Basisschool in Beweging’ programma geven we scholen praktische tips om bewegen op een leuke manier in de klas te integreren.
 

#4 Beter zelfbeeld
Bewegen heeft bij kinderen ook een positief effect op het zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociaal gedrag. Ze voelen zich fysiek actief en denken daardoor positiever over zichzelf.
 

#5 Meer plezier
Bewegen toepassen in de klas maakt school niet alleen leuker voor leerlingen, maar ook voor docenten. Zo halen leerlingen én docenten dankzij bewegend leren meer plezier uit hun lessen. En tja, plezier op school brengt zo ook weer een hoop voordelen met zich mee.
 

#6 Gemaakt om te bewegen
We doen onszelf en ons lichaam een groot plezier met bewegen. Als mensen zijn wij simpelweg gemáákt om te bewegen. Waarom zouden we dat dan ook niet samendoen?
 

Maastricht Sport & Onderwijs
Maastricht Sport en het onderwijs zijn nauw met elkaar verbonden. Hiermee leggen wij op enthousiasmerende wijze de basis voor een leven lang sporten en bewegen. Onder de naam ‘Basisschool in Beweging’ (BIB) stimuleren we een gezond en sportief klimaat op de basisscholen, door leerlingen spelenderwijs te laten ervaren dat sporten en bewegen echt heel leuk is. Op maat gemaakte programma’s, die zijn opgesteld met en voor het onderwijs, worden ingezet om de jongste inwoners van Maastricht daadwerkelijk aan het bewegen te krijgen. Inmiddels zijn 17 van de 28 reguliere basisscholen in Maastricht al een ‘Basisschool in Beweging’ en worden er op 11 van die scholen sportleerkrachten ingezet via Maastricht Sport. Het dynamische beweegteam van Maastricht Sport verzorgt bovendien sportactiviteiten op sportaccommodaties in de hele stad. Hiervoor wordt dagelijks nauw samengewerkt met scholen, sportverenigingen en maatschappelijke organisaties. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden voor jouw school op www.maastrichtsport.nl/onderwijs.