Stichting ‘Maastricht Vitale Stad’ opgericht

Stichting ‘Maastricht Vitale Stad’ opgericht

Onlangs is de stichting ‘Maastricht Vitale Stad’ opgericht. De stichting geeft uitvoering aan het Maastrichts Sportakkoord, met als hoofddoel om samen met de vele partners in de stad, sporten en bewegen te versterken. Zo willen zij de maatschappelijke kracht van sport en beweging optimaal benutten. De stichting krijgt jaarlijks 60.000 euro van de Rijksoverheid om initiatieven van burgers of verenigingen te ondersteunen. Hiermee zijn al initiatieven gesteund van het Bikepark Velorium in de Heeg, de Cricket Club en Stichting Smile in Heugem.

Een burgerinitiatief

In juni 2020 is het Maastrichts Sportakkoord officieel gestart. Anders dan in veel andere gemeenten is er in Maastricht gekozen om het akkoord onder te brengen bij een groep mensen en organisaties, in de vorm van een burgerinitiatief. Een aantal burgers namen hierin het voortouw. Zij waren geïnspireerd door het akkoord of voelen zich betrokken door raakvlakken met sport binnen hun werk als professional of vrijwilliger. De groep werd hierbij wel gefaciliteerd door Maastricht Sport van de gemeente Maastricht.

Ontwikkelingen
Sinds juni 2020 is er veel gebeurd en hebben vele organisaties het akkoord ondertekend. Netwerken zijn opgebouwd en ook met elkaar verbonden. Nieuwe initiatieven zijn (financieel) ondersteund en bestaande programma’s (in bijvoorbeeld het basisonderwijs en kinderopvang) zijn doorontwikkeld. Een belangrijk speerpunt om samen, met vele andere mensen en organisaties de randvoorwaarden voor een gezond en leuk leven structureel en duurzaam te verbeteren. De stichting gaat hiervoor veel samenwerken met de gemeente en hoopt op steun vanuit de politiek om de activiteiten te versterken.

Contact
Heb je vragen, ideeën of ben je geïnteresseerd om vrijwilliger te worden bij de stichting?
Vul dan hier het contactformulier in. Via het formulier kun je bijvoorbeeld ook informeren naar de mogelijkheden van subsidies voor initiatieven binnen de sport.


Bekijk deze bijlage voor meer informatie.