Volleybalclinic voor kids

Succesvolle aftrap nieuwe reeks sportieve clinics voor basisschooljeugd

Met zo’n 25 kids in de leeftijd van 6 tot 12 jaar was het afgelopen woensdag een gezellige en bovenal sportieve bende in de Geusselt Sporthal. Onder begeleiding van professioneel volleybaltrainer Jerome Houten konden basisschoolleerlingen spelenderwijs kennismaken met volleybal en werden uitgedaagd voor een partijtje. De clinic was een initiatief van Maastricht Sport in samenwerking met VC Mestreech en Jokers VC. Het is de eerste in een reeks van sportieve clinics voor basisschoolleerlingen die Maastricht Sport de komende tijd samen met verschillende sportverenigingen gaat aanbieden.


Leuk & Laagdrempelig
“Voor kinderen is het een heel leuke en laagdrempelige manier om kennis te maken met voor hen vaak nieuwe sporten. Tegelijkertijd bieden we verenigingen hiermee een platform om hun sport in de ‘spotlight’ te zetten en zichzelf te presenteren aan kinderen in Maastricht,” aldus Erwin Dassen, combinatiefunctionaris Sport & Bewegen voor Maastricht Sport. “En dat is precies de insteek van deze clinics. We bieden kennismakingslessen zowel tijdens, als ook na schooltijd aan. In de komende maanden staan verschillende clinics op de planning. Denk aan judo, rugby, mountainbiken en andere sporten die vrij nieuw of onbekend zijn. Ik ben erg blij met de opkomst en het enthousiasme van de deelnemers vanmiddag. Het was een heel leuke mix van kinderen die nog nooit gevolleybald hebben, kinderen die al lid zijn van een volleybalvereniging en anderen die het vooral leuk vonden om lekker sportief bezig te zijn op woensdagmiddag. Precies wat we hiermee voor ogen hebben.”
 

Frederik Onstein, vader van Youri Onstein(10) deelnemer aan de clinic:
“Wat mij betreft mogen ze dit veel vaker doen. Dit soort clinics zijn een leuke manier voor kinderen om een sport te ontdekken.  Youri is zelf ook n.a.v. een clinic met volleybal begonnen. Die clinic werd destijds bij hem op school aangeboden. Hij kwam enthousiast thuis en zei: “Dat wil ik ook”. Inmiddels speelt hij alweer zo’n twee jaar en is nog steeds even fanatiek. Hij heeft mij er zelfs mee aangestoken, want ik ben nu trainer bij de jeugdteams en volg momenteel een opleiding voor de benodigde papieren als jeugdtrainer.

 

Samen ontdekken
Ook volleybaltrainer Jerome Houten is erg enthousiast over de middag. “In het rijtje van voetbal, hockey en andere favoriete sporten, komt volleybal bij jeugd op dit moment wat verder achteraan. Daar mag best verandering in komen. In Zuid-Limburg zien we dat het aantal leden terugloopt vergeleken met andere delen in Limburg. Volleybal is een sport waar eigenlijk alles in zit. Het is een heel atletische sport met korte snelle bewegingen, balgevoel en de techniek luistert nauw (vergeleken met andere balsporten). Juist omdat het veld en de teams klein zijn, is de bijdrage van elke speler groot. Voor kinderen een leuke manier op al spelenderwijs met al deze aspecten in aanraking te komen. De groep vanmiddag was heel gevarieerd, in leeftijd varieerde het van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12. Wat betreft ervaring varieerde het ook van kinderen die al bekend waren met volleybal tot kinderen die het nog nooit gedaan hadden. Dat zorgt voor een bijzondere dynamiek waarbij kinderen op een heel laagdrempelige manier, met elkaar, de sport ontdekken.
 

Thuur Camp (11), deelnemer clinic via OBS De Regenboog:
“Mijn zusje had op school een brief gekregen over deze clinic. Het leek me wel wat om mee te doen. Samen met mijn zusje heb ik meegedaan. Ik vond het leuk! Ik doe zelf al aan voetbal. Dat zou ik nu niet meteen opgeven voor volleybal, maar ik vond het wel heel leuk om het een keer te proberen en ook les te krijgen van een professionele volleybaltrainer.”