Heel Heugem in beweging dankzij SMILE

SMILE Project Sportpark Heugem van start
Maastricht – Na maanden van voorbereiding was het op maandag 25 november eindelijk zover: op Sportpark Heugem gaf Wethouder Bert Jongen het startsein voor de activiteiten van Stichting SMILE. SMILE is een nieuw initiatief om het onlangs vernieuwde sportpark in de wijk Heugem veel breder in te zetten en het te gebruiken als een multifunctionele ontmoetings- en beweegplek voor jong en oud. SMILE is daarmee een bijzonder innovatief concept, dat door Maastricht Sport van harte wordt toegejuicht én ondersteund.

Geen doorsnee sportkantine
Rollators voor de deur van een sportkantine? Ja hoor! Op Sportpark Heugem is de kans groot dat je er niet alleen sporters tegen het lijf loopt, maar ook ouderen, kinderen en anderen die er komen voor een speciale activiteit of gewoon voor de gezelligheid. Dat is namelijk precies de gedachte achter SMILE: jong en oud, sportief én niet-sportief, samenbrengen op een plek waar sporten, bewegen en ontmoeten centraal staat. "Het idee om als Heugemse voetbalvereniging (RKHSV) iets te doen waarmee we ook de meer kwetsbare doelgroepen uit de buurt zouden bereiken, speelde bij ons al lange tijd,” vertelt Ralph Mak, secretaris van RKHSV en een van de initiatiefnemers achter SMILE. “Toen uiteindelijk besloten werd dat Sportpark Heugem een ‘make-over’ zou krijgen, viel het allemaal heel mooi samen en konden we samen met Maastricht Sport concreet invulling geven aan onze plannen.” Zo is er bij de inrichting van de kantine aan iedereen gedacht. Een lift voor de mindervalide bezoekers, een gezellige zithoek met fijne banken (van waaruit je allerhande sportwedstijden kunt bekijken op groot scherm) en een grote houten tafel waaraan kinderen spelletjes kunnen doen en kunnen knutselen. Kortom, een gezellige plek die voelt als een huiskamer en allesbehalve een doorsnee sportkantine is.    

Hoeskamer
Het is niet voor niets dat het bestaande ‘Hoeskamer’-initiatief uit Heugem op deze plek een nieuw onderkomen heeft gevonden. De Hoeskamer, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor buurtbewoners in Heugem, vindt elke week op maandagmiddag plaats. Het initiatief vierde haar eerste verjaardag en wordt vanaf nu voortgezet onder SMILE.

In beweging
De komende tijd zullen er steeds meer activiteiten ontplooid worden vanuit SMILE. Initiatieven die Maastricht Sport toejuicht en ondersteunt, onder andere door de inzet van beweegprofessional Britt Beckers, die vanuit Maastricht Sport gekoppeld is aan SMILE. Het is voor het eerst dat Maastricht Sport een professional detacheert naar een sportieve verenigingsomgeving. Zo start Britt deze week met een wandelclub op woensdagochtend (om 10.15 uur), waar buurtbewoners vrijblijvend aan kunnen deelnemen. Maar ook activiteiten als het naschoolse aanbod voor kinderen in Heugem, het Maastrichts Kampioenschap Meidenvoetbal en een sportprogramma voor wachtende ouders staan op de agenda. Dat is echter nog niet alles, want ook Levanto Groep is verbonden aan SMILE. Zij begeleiden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die allerhande werkzaamheden verrichten op het sportpark. “Dat alles met als doel om onze sportaccommodatie in te zetten voor een betere en meer gezonde leefstijl voor iedereen. Multifunctioneel en multi-maatschappelijk dus,” vult Ralph aan.

Trots
In zijn toespraak stak wethouder Jongen niet onder stoelen of banken dat hij trots is op een initiatief als SMILE in Maastricht. “SMILE brengt Heugem in beweging en laat zien wat je met sport en een sportaccommodatie kunt bereiken; dat sport het perfecte smeermiddel is tussen mens en maatschappij,” aldus Jongen.