Sportpark Geusselt Noord gaat voor een rookvrije generatie

MAASTRICHT SPORT VAN START MET UITROL ROOKVRIJE SPORTPARKEN MAASTRICHT

Sporten en roken passen niet bij elkaar. Vanuit die gedachte gaf Maastricht Sport gisteren in Sportpark Geusselt Noord de aftrap voor het initiatief ‘Rookvrije Sportparken Maastricht’. Sinds deze maand is Sportpark Geusselt namelijk rookvrij. De sportorganisatie van Gemeente Maastricht tekende daartoe gisteren een convenant samen met het Geusseltbad, Boulodrôme, het Grand Café Geusseltbad en de in Sportpark Geusselt gevestigde verenigingen. Dat zijn de Maastrichtse Hockeyclub (MHC), Willem 1 en RKASV.
 


Nationaal Preventieakkoord
Maastricht Sport omarmt de beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' die toewerkt naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Het initiatief sluit aan bij het Nationaal Preventieakkoord, waarin een rookvrije generatie in 2040 en het rookvrij maken van alle sportparken voor 2025 als doelen genoemd zijn. “Zolang willen we in Maastricht echter niet wachten. Daarom zetten wij nu deze stap,” aldus Wethouder Jongen in zijn openingstoespraak gisteren. “Door de eigen sportparken rookvrij te maken, hopen we alle sportparken en sportverenigingen in de stad (en wellicht regio) te inspireren om een gezonde en rookvrije omgeving te bewerkstelligen, waar kinderen onbezorgd kunnen sporten en rookvrij kunnen opgroeien. Als gemeentelijke organisatie gaat Maastricht Sport nu actief aan de slag met de afspraken uit het preventieakkoord. We hopen dat de rookvrij-gedachte stadsbreed omarmd gaat worden.”
 


Alle sportparken rookvrij
Han Hoogma, directeur Maastricht Sport: “Dit initiatief sluit mooi aan bij de gedachte dat sport hét middel is in de ontwikkeling naar preventieve gezondheidszorg. We willen een gezonde en actieve leefomgeving creëren, waarin we ervoor zorgen dat jongeren niet in aanraking komen met sigaretten en andere rookwaren. We kunnen uiteraard niets afdwingen, maar hopen hiermee andere verenigingen in Maastricht te inspireren en extra te motiveren met deze stap. Ons doel? Alle sportparken in Maastricht rookvrij in 2025!” Ook de aanwezige verenigingen onderstrepen deze ambitie. Marc Schnabel, secretaris van Maastrichtse Hockeyclub sprak namens de verenigingen die actief zijn op Sportpark Geusselt. “Als vereniging waren wij al langere tijd bezig om te kijken hoe we maatregelen zouden kunnen treffen om het roken rondom de velden en onze kantine te beperken. Het past ook binnen de ambitie die we hebben uitgesproken om in te zetten op een ‘Gezonde Sportkantine’. Toen we de vraag kregen vanuit Maastricht Sport, om hier samen in te stappen, hoefden wij dan ook niet lang na te denken. We zijn heel blij dat we dit nu samen met hen en de andere verenigingen kunnen oppakken.”
 


Lancering Rookvrij Sportpark Geusselt Noord: de aanpak
Gedurende de maand maart zal op en rond het sportpark duidelijk zichtbaar worden dat het een rookvrije zone betreft. Zo worden de vlaggenmasten tijdelijk voorzien van rookvrij-vlaggen, komt er tijdelijke bestickering op de aanlooproutes en wordt er vaste bebording geplaatst. In de weekenden van 21-22 en 28-29 maart zal de rookvrij campagne extra onder de aandacht gebracht worden bij de gebruikers van het sportpark door een promoteam. Roken? Liever niet dus. Echter zijn er op een paar plaatsen in het park plekken waar gerookt mag worden (rookzones). Deze liggen zover mogelijk uit het zicht.