Maastricht Sport start pilot voor Maastrichtenaren met overgewicht

Maastricht Sport, huisartsenpraktijk Konings, Diëtistenpraktijk Annadal, Sterfysio Coumans en Fysiopraktijk Schiepers zijn afgelopen september (2019) een pilot gestart om Maastrichtenaren met overgewicht te helpen, fitter en vitaler te worden: de Gecombineerde Leefstijl Interventie.


Beweegkuur

Maastricht Sport heeft samen met medisch specialisten de zogeheten ‘Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)’ ontwikkeld. De interventie die hierbij wordt ingezet is ‘de Beweegkuur’. De Beweegkuur is één van de drie GLI’s die sinds begin dit jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Intensieve coaching

Bij de Beweegkuur worden deelnemers twee jaar lang intensief begeleid door een team leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en diëtisten. De opbouw bestaat uit een intake gevolgd door coaching, individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten. Leefstijlcoach Claudia Frijns: “Deelnemers kunnen hun eigen doelen stellen. Wij zijn de stok achter de deur.”

Nieuwe leefstijl

Het doel is onder meer afvallen en het realiseren van een betere kwaliteit van leven. Huisarts Karin Konings: “We hopen dat deelnemers na afloop van dit programma hun eetgewoonten en beweegpatroon blijvend veranderd hebben, zodat ze de nieuwe leefstijl daarna ook zelf goed kunnen volhouden.” Maastricht Sport ondersteunt vanuit haar maatschappelijke rol een stukje procesbegeleiding en follow up in het niet-specialistisch bewegen.

In januari 2020 wordt het proces uitvoerig geëvalueerd en bekeken op welke manier de interventie ook door meerdere partners in de stad kan worden ingezet.


Reacties van onze deelnemers:

“We zijn pas 3 maanden onderweg en ik merk duidelijk vooruitgang.”

“Ik heb echt handvatten waar ik zelf mee aan slag kan.”

 “Ik heb aan meerdere programma’s deelgenomen, maar ik heb het idee dat dit echt werkt.”

“Er wordt hier tenminste naar je geluisterd.”

“Ik vind het fijn om in een groep samen te komen.”

“Ik wist niet dat bewegen zou leuk kon zijn.”