Blijven bewegen dankzij ‘Beweeg Bewust’ programma

Maastricht Sport beweegt: Jos & Irene Hermens

Dat ze met pensioen zijn wil zeker niet zeggen dat de van origine Brabantse Jos (69) en Irene (66) Hermens achter de geraniums zijn verdwenen. Dit dynamische duo zit niet bepaald stil. Toen lichamelijke klachten hen beiden dwongen een stapje terug te doen en de huisarts hen doorverwees naar het Beweeg Bewust programma van Maastricht Sport, grepen ze die mogelijkheid graag aan om zo toch aan hun wekelijkse portie beweging te komen.  

Bezige bijtjes

Jos en Irene Hermens wonen al zo lang in Maastricht dat ze inmiddels volledig zijn ingeburgerd. “Jos was beroepsmilitair bij de marine en heeft daarna jarenlang in de bouw gewerkt. Zware arbeid die funest was voor zijn rug. “Je merkt natuurlijk wel dat je een dagje ouder wordt, maar stilzitten, dat is geen optie,” aldus Jos. Ondanks een openhartoperatie een aantal jaren geleden, duikt en vist hij nog fanatiek. Irene werkte altijd met veel plezier en toewijding in de thuiszorg en ook zij ondervindt fysieke klachten van haar werk. Irene: “Toch bleef ik fietsen naar mijn cliënten, tot aan de dag van mijn pensioen.”


“Binnen je eigen mogelijkheden word je uitgedaagd en overtref je jezelf soms zelfs.”

Bewust Bewegen

Vanwege haar klachten werd Irene door de huisarts doorverwezen naar het Beweeg Bewust programma van Maastricht Sport. “Omdat we allebei veel thuis zijn en ik geen diensten meer heb waar je rekening mee moet houden, begon het toch weer te kriebelen om wat meer gericht en regelmatig te gaan bewegen,” vertelt Irene. Ook Jos had zin om mee te doen. In oktober vorig jaar startten ze met het 12 weken durende programma waarin ze één op één werden begeleid door ‘onze Romeo’ zoals ze hun persoonlijke begeleider vanuit Maastricht Sport noemen.  Daarnaast nam Jos nog deel aan de ‘Buitengewoon Fit’ groepslessen. “Een schot in de roos,” aldus Jos. “Hiermee houd ik wekelijks op gepaste wijze mijn conditie en kracht op peil.”


“Zo combineren we dus mooi het nuttige met het aangename.”

Op maat gemaakt

Mede door het enthousiasme van de instructeurs die vanuit Maastricht Sport aan het programma verbonden zijn, hebben ze altijd zin om te gaan. Irene: “Tijdens de lessen wordt heel goed gelet op wat je wel en niet kunt. Binnen je eigen mogelijkheden word je uitgedaagd en overtref je jezelf soms zelfs. ”Na de 12 weken met instructeur Romeo vond er een health check plaats waaruit bleek dat beiden enorm goed vooruit waren gegaan in spierkracht. Ze ervaren zelfs minder klachten door het volgen van het programma. Jos: “We weten nu hoe uitgebreid het sportaanbod van Maastricht Sport is, zelfs bij ons in de buurt. Dus we gaan voorlopig lekker door met bewegen. Ik mag op mijn oude dag toch nog wel de wenkbrauwen van die jonkies omhoog zien gaan als ik op één hand sta te planken!!” Irene vult haar man nog aan: “Wij zijn al best sociaal van onszelf maar samen sporten levert daar nog een extra bijdrage aan. Zo combineren we dus mooi het nuttige met het aangename.”