Bewust Bewegen met Diabetes

Maastricht Sport en de afdeling diabeteszorg van het MUMC+ slaan handen ineen.

Endocrinologen en verpleegkundig specialisten van het MUMC+ zijn gestart met het selecteren van patiënten die deel kunnen nemen aan het Beweeg Bewust programma van Maastricht Sport. In dit programma kunnen mensen die nog niet zelf het initiatief hebben genomen onder begeleiding starten met bewegen.

Sabine Paulussen (leidinggevende diabetesverpleegkundigen) en Jeanine Pinxt (verpleegkundig specialist diabeteszorg) zijn via een collega in aanraking gekomen met Maastricht Sport. Bij de afdeling Kindergeneeskunde verwees deze diëtiste naar het programma COACH Sports een ander programma van Maastricht Sport. Haar enthousiasme over deze samenwerking werkte aanstekelijk.

Alleen maar voordelen

Uiteraard is bewegen essentieel voor iedereen, maar voor mensen met diabetes zijn er nog een aantal extra voordelen te benoemen. Zo gaat de bloedglucosewaarde omlaag en wordt het lichaam gevoeliger voor insuline of andere diabetes medicatie. Daardoor worden  koolhydraten beter  opgenomen en voelen mensen zich fitter. Bovendien heeft bewegen een positieve invloed op het cholesterol. Ten slotte kan door regelmatig bewegen de kans op latere complicaties en klachten worden verminderd.

Jeanine Pinxt: “Juist voor de mensen die het moeilijk vinden om zelf te gaan starten met meer bewegen is het Beweeg Bewust programma een uitkomst. Doordat ze vanuit een behandelaar worden aangemeld en vervolgens gecoacht worden, nemen ze makkelijker deze stap en houden ze het bewegen langer vol.”

Samen sterk tegen diabetes

Op dit moment zijn 12 patiënten gestart met sporten. Door bij de verwijzing goed te kijken wie er in aanmerking komt en goed gemotiveerd is, voorkom je dat mensen vroegtijdig afhaken. De rol van Maastricht Sport is volgens Sabine en Jeanine essentieel. “Er wordt actief meegedacht in mogelijkheden en dat werkt ontzettend goed”.

Maastricht Sport heeft het Beweeg Bewust programma samen met medisch specialisten ontwikkeld. De medische instelling verwijst door en bij Maastricht Sport wordt aan de hand van een intake een programma op maat gemaakt dat wél vol te houden is.