Maastrichtse Sportweek 2019!

Kennismaken met nieuwe en niet alledaagse sporten tijdens sportdagen

In de week van 17 t/m 21 juni vond de jaarlijkse Maastrichtse Sportweek plaats. Een week die voor zo’n 3000 basisschoolkinderen, van 14 verschillende basisscholen in Maastricht, geheel in het teken stond van sporten en bewegen. Een week ook waarin zij verschillende sporten konden ontdekken en uitproberen tijdens de sportdagen op Sportpark Geusselt en Sportpark West. Tijdens een rondje over de sportveldenop een van de sportdagen bleek al snel dat zowel kids als hun leerkrachten genoten van een dag vol sportieve uitdagingen.

Sportief succes
“De Maastrichtse Sportweek in combinatie met de sportdagen zijn in de afgelopen jaren behoorlijk in populariteit gestegen,” aldus Richard Bastings, combinatiefunctionaris Sport & Bewegen bij Maastricht Sport. “Dat merken we niet alleen in het stijgend aantal scholen dat zich aanmeldt, maar ook aan de verenigingen en partners die willen meewerken aan de sportdagen. Zij zijn graag van de partij om basisschoolleerlingen de mogelijkheid te bieden kennis te maken met hun sport.”  Maastricht Sport geeft samen met studenten van de Fontys Sporthogeschool (FSH) invulling aan de week en de sportdagen. Richard: “Dat geeft nog eens een extra bijzondere lading aan de week. De studenten zijn in principe verantwoordelijk voor de organisatie van de gehele week. Een hele kluif, maar meteen ook heel leerzaam. Ze worden daarbij door ons begeleid. Het is ieder jaar weer heel leuk om te zien hoe zij hun enthousiasme voor sport & spel weten over te brengen op kinderen.” Danique, student Fontys Sporthogeschool: “De Maastrichtse Sportweek is voor ons een grote opdracht in het eerste jaar van onze opleiding. Iedere student heeft zijn eigen taak en dat verloopt goed, hoewel het natuurlijk een hele organisatie is. We zijn trots op het eindresultaat.”

Nieuwe en niet alledaagse sporten
Van bootcamp en capoeira, freerunning en judo tot hip hop en mountainbiken. In zes rondes van een half uur konden kinderen kennismaken met uiteenlopende en vooral ook nieuwe sporten, om te ontdekken om te ervaren hoe leuk en veelzijdig sport en bewegen is. Richard: “We hebben ervoor gekozen om aan de sportdag geen wedstrijdelement te verbinden, zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau en binnen het eigen interessegebied kan deelnemen.” Marjolein Willemsen, leerkracht van groep 8 op Kindcentrum Amby: “Het leuke aan de Maastrichtse Sportweek is dat de leerlingen kennis kunnen maken met vernieuwde sporten. Het is lekker actief, alles is ontzettend goed geregeld en de studenten van Fontys doen het met veel enthousiasme. Dat merken we ook al in de aanloop naar de Sportweek, waarbij de studenten de deelnemende scholen bezoeken en elke klas een aftelkalender ontvangt.  Voor ons als school is het heel prettig dat we zelf niet meer aan de slag hoeven met de organisatie van een sportdag. In alle drukte is het voor ons niet mogelijk om zelf zo’n gevarieerde sportdag met zoveel nieuwe en niet alledaagse sporten te kunnen organiseren.”

Smaaklessen op school
Naast de sportdagen op Sportpark Geusselt en Sportpark West vonden er tijdens de Maastrichtse Sportweek op en in de scholen ook verschillende andere activiteiten plaats. Zo werden er tijdens de pauzemomenten de hele week sport- en beweegactiviteiten door de studenten georganiseerd. Naast sport en bewegen stond ook gezonde voeding centraal. In samenwerking met JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) verzorgden de studenten smaaklessen. De leerlingen gingen zowel theoretisch als praktisch aan de slag met voeding. Van smaak en voedselproductie tot aan het zelf bereiden. Ook werden er verschillende naschoolse activiteiten georganiseerd en was er voor de kleuters een spellenkermis op de woensdag of vrijdag.