Thuis in beweging

Houd jouw kinderen ook thuis in beweging!

Nu basisscholen gesloten zijn vanwege het coronavirus, zijn jullie kinderen genoodzaakt om al hun schoolactiviteiten thuis voort te zetten. Naast rekenen, lezen en puzzelen, horen sporten en spelen óók bij een reguliere schooldag. Omdat wij begrijpen dat het voor ouders niet makkelijk is om zomaar de frequentie van beweging op peil te houden, ontwikkelde Maastricht Sport ‘Thuis in Beweging’: de dagelijkse portie beweeginspiratie voor kind en ouder, gewoon thuis!

Thuis in Beweging
Maastricht Sport is al jaren actief op de Maastrichtse basisscholen. Met het onderwijsprogramma ‘Basisschool in Beweging’ zet Maastricht Sport zich samen met de scholen in om een positief beweegklimaat op en rond de basisschool te creëren. Om ouders en docenten een handje te helpen met beweegonderwijs nu de scholen (weer) gesloten zijn, verspreidt Maastricht Sport leuke beweegactiviteiten, oefeningen, tips én challenges voor in en om het huis. Zo blijven kinderen ook thuis in beweging en krijgen jullie zolang de schooldeuren gesloten blijven handvaten voor passend beweegonderwijs. Tijdens de eerste lockdown (voorjaar 2020) deden we dit met online video's. Tijdens de tweede lockdown (januari 2021) met beweegboekjes. Extra leuk: de meeste activiteiten zijn zo ingericht dat jullie gezellig samen aan de slag kunnen!

Beweegboekjes

Tijdens de tweede lockdown, volgen kinderen vanaf januari 2021 ook weer thuisonderwijs. Thuis ben je vaak minder in beweging. Zo zonder bewegen in de pauze, de gymles en het naschoolse sporten, zitten kinderen te veel stil. De beweegprofessionals van Maastricht Sport hebben gymboekjes ontwikkeld voor thuis, met twee beweegopdrachten voor elke schooldag. Zo kunnen kinderen samen met hun vader, moeder, broer of zus elke dag even lekker sporten, gewoon in de woonkamer of in de tuin! Je kunt ze hieronder downloaden:

2020:

Beweegboekje - week 52 en 53

2021:

Beweegboekje - week 1 en 2

Beweegboekje - week 3

Beweegboekje - week 4

Beweegboekje - week 5

Beweegboekje - week 6
 

Beweegvideo's

In het voorjaar van 2020 werd er elke schooldag om 10.00 uur een bericht geplaatst op de Facebookpagina en Instagrampagina van Maastricht Sport. Ook werden er challenges gedeeld op het bij de jeugd populaire medium TikTok, met de hashtag #stayhomemaastricht.
Alle filmpjes zijn terug te vinden in de Thuis in Beweging playlist.

Partners
De activiteiten zijn afgestemd op het schema ‘Dagritme voor kinderen in corona-tijd’, zoals opgezet door Trajekt en gedeeld door CJG043. In de beweegboekjes wordt verwezen naar video's van RiskCare Preventie en samengewerkt met Gymspiratie. MosaLira streeft ernaar om de oefeningen van ‘Thuis in Beweging’ goed aan te laten sluiten bij het thuisonderwijs dat nu ontwikkeld wordt. Ook JOGG juicht het initiatief toe.