Uniek meubilair vlinderboom

‘Lekker staan achter je tafeltje of prettig zitten in de juiste houding’

Tijdens de carnavalsvakantie is al het schoolmeubilair bij Basisschool De Vlinderboom vervangen door nieuwe bijzondere meubels. De school kiest bewust voor tafels die heel gemakkelijk in hoogte te verstellen zijn, zodat kinderen zelf kunnen bepalen of ze willen zitten of staan. Ook zijn er stoelen met een beweegbare zitting die kinderen stimuleert in de juiste houding te gaan zitten. Dit sluit aan bij de visie van de school om te kijken op welke manier je bewegen en leren kunt combineren om te komen tot hogere opbrengsten en meer leerplezier. 

Positieve effecten van beweging
In een tijd waarin we bezig zijn met opbrengstgericht werken en beter presteren is beweging niet meer weg te denken. Beweging heeft tal van positieve effecten op het leerproces van kinderen. Koppel je het bewegen aan de leerstof dan beklijft het geleerde langer. Directeur Jan Slangen: “Bij de zoektocht naar nieuw schoolmeubilair zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Binnen de school is continue aandacht voor de verbetering van het onderwijs en hoe je optimale omstandigheden kunt creëren om leren naar een hoger plan te trekken en beweging speelt daar een belangrijke rol in. Dat blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek.”

Actieplan
Vanaf huidig schooljaar heeft basisschool de Vlinderboom ook een vakleerkracht LO. Vanuit het actieplan bij Maastricht Sport sluit dit perfect aan bij de visie over sportiviteit en gezondheid. Kinderen kunnen nu nog meer bewegen, in plaats van de hele dag te zitten in het klaslokaal. Daarnaast zijn de leerlingen elke week betrokken bij de lessen LO, het naschools aanbod, TSO, kennismakingslessen, Maastrichtse Kampioenschappen en de Maastrichtse Sportweek. Allemaal met hetzelfde doel, namelijk de kinderen van de Vlinderboom zo sportief en gezond mogelijk krijgen.